Salget av varmepumper har skutt i taket og blir bare mer og mer populært. Det er ikke så veldig rart når inneklimaet blir så bra av det, men hvordan finne den beste?

Best i test

Det er gjort en haug med tester av ulike modeller av varmepumper som er på markedet i dag for å finne ut hvilken som er best i test. Slike tester kan veilede deg til å finne en god varmepumpe, men ikke les deg blind på testene. Ulike tester vektlegger faktorer ulikt og det er ikke sikkert at disse faktorene er vektlagt i den rekkefølgen som er viktigst for deg. Mange tester er gjennomført for flere år siden, og disse er ofte i liten grad relevant i dag med tanken på at varmepumper forandrer og forbedrer seg fort. Ettersom varmepumper har blitt så populært har det kommet mange nye modeller på markedet som kan være langt bedre enn de som testene nevner. I tillegg bør du alltid sjekke hvem som står bak testen, da dette kan si noe om hvorfor en modell kom på toppen og en annen ikke. Les testene som en god indikator, men forhør deg med en leverandør hva de anbefaler til akkurat ditt hjem slik at du får en varmepumpe som dekker dine behov.

Finn en varmepumpe som dekker dine behov

Etter at du har lest ulike tester har du en grei oversikt over hva som finnes på markedet. Deretter bør du tenke på hva som er viktig for deg og hva slags varmepumpe som vil fungere best i din bolig. Dersom du er usikker på hvilken varmepumpe variant du ønsker kan du be om veiledning fra en leverandør. Eventuelt kan du be om en befaring der de kommer og ser på boligen din og finner ut hva som vil egne seg best.

Les flere tester

Når du har bestemt deg for om du ønsker en luft til luft varmepumpe, luft til vann varmepumpe eller en av de andre variantene kan du se om du finner en oppdatert test for akkurat den varianten du tenker å gå for. Dersom enkelte modeller kommer høyt opp i flere tester bør du notere dem ned. Deretter kan du ta kontakt med flere leverandører for å få pristilbud på akkurat disse varmepumpene.

Innhent flere pristilbud

Etter at du har funnet riktig modell du ønsker, er det bare å innhente pristilbud. Få tilbud fra flere leverandører så sikrer du å få en god pris. Husk for øvrig å sjekke totalprisen, ettersom flere selger varmepumper til en rimeligere penge og installasjonskostnaden settes høyere. Du bør altså alltid sammenligne totalprisen. Slik får du både den beste varmepumpen og til den beste prisen.